Utolsó kommentek

Címkék

The History of Ocean Software

2014.05.04. 11:12 | Kapitány2 | Szólj hozzá!

Címkék: könyv retró

ocean.jpgHa az 1980-as években játszottatok az akkori mikroszámítógépekkel, akkor ismerős lehet számotokra a brit Ocean Software neve. A manchesteri céget 1984-ben alapította két angol vállalkozó, David Ward és Jon Woods. Oceanék rengeteg játékot adtak ki a hazánkban is elterjedt ZX Spectrumra, a Commodore gépek különböző fajtáira és még jó pár olyan géptípusra, amelyek Magyarországon nem voltak túl ismertek. Egészen a 90-es évek közepéig készítették a joystick-pusztító játékaikat, amikor végül felvásárolta őket a francia illetőségű Infogrames Entertainment.

Azóta már elég sok év eltelt, így hát megérett az idő arra, hogy a retró rajongók érdeklődésére számítva valaki megírja a cég történetét. Ezt a feladatot Chris Wilkins és Roger M.Kean vállalta magára. Egy Kickstarter projektet indítva összegyűjtötték a pénzt arra, hogy elkészíthessék és kiadhassák a könyvet. Az eredmény egy igényes külsejű, végig színes képekkel illusztrált angol nyelvű mű lett, az Ocean – The History.

A könyv két fő részre osztható: az első részben a cég történetét ismerhetjük meg, a második részben pedig a volt oceanos fejlesztők visszaemlékezései olvashatók. A fejlesztőcsapat megkérdezett tagjai ma már középkorúak, de a cég működése idején többnyire még tizen-huszonéves ifjoncok voltak. Jellemző, hogy a csapat egyik hozzájuk képest idősebb, már a negyvenes éveiben járó programozóját, Colin Porch-t egyszerűen csak Fossil-nak (Kövület) becézték :-) A leírtak alapján egy olyan cég képe bontakozik ki előttünk, amely – amúgy üzleti szempontból helyesen – főleg a jövedelmezőséget és a határidőket szem előtt tartva nem fantasztikus, nem örökké emlékezetes játékokat, hanem inkább tisztességes iparosmunkákat készített, amelyek azért nem okoztak csalódást a vásárlóknak. Ha esetleg mégsem volt olyan jó az adott program, akkor Bob Wakelin rajzolt hozzá olyan borítót, amely eladta a boltokban játékot :-)

Összességében nekem nagyon tetszett a könyv. Ajánlom mindenkinek beszerzésre, akit érdekel a retró játéktörténelem, és nem riasztja el a 31 fontos ár... Ha meg szeretnétek venni a könyvet, akkor próbálkozhattok a http://www.oceanthehistory.co.uk/ címen, de ezen a helyen nekem sehogyan sem jött össze a regisztráció (persze lehet, hogy én voltam az ügyetlen). Keresgéltem még egy kicsit az interneten, és végül a http://www.revivalretroevents.com/ oldalon sikerült megrendelnem a papír alapú könyvet, ami elég gyorsan meg is érkezett (úgyhogy megbízható csapatról van szó).

Ocean_Software_logo.png


Néhány hasznos link:

A Kickstarter projekt:
https://www.kickstarter.com/projects/47744432/the-history-of-ocean-software-by-retro-fusion

A Revival Retro Events oldala:
http://www.revivalretroevents.com/

Az Ocean Software a Wikipedián:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_Software


A bejegyzés trackback címe:

https://gdev.blog.hu/api/trackback/id/tr76116915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása