Utolsó kommentek

Címkék

PC vs XBOX meg a hitviták II.

2010.08.22. 19:36 | Kapitány2 | Szólj hozzá!

Címkék: konzol pc xbox hitvita

Néhány nappal ezelőtt írtam egy bejegyzést, amely a PC-k és a konzolok viszonyával foglalkozott, és akkor megígértem, hogy lesz majd folytatás is. Igaz, nem sikerült már másnap képernyőre vetni a gondolataimat, mint ahogy azt eredetileg szerettem volna, de jobb későn, mint soha. Íme, itt a folytatás.

A mai napon arról szeretnék beszélni, hogy miért is tetszik nekem az XBOX 360, mint játékgép. A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy ez egy szubjektív hangvételű bejegyzés lesz, és a leírtakkal nem azt akarom mondani, hogy a PC rossz, a konzol pedig az isten, és nem is gondolom úgy, hogy bizonyos dolgok (pl. kontroller vagy autóversenyes játékok) csak XBOX-on vannak, a PC-n pedig nincsenek. Inkább arra szeretnék rámutatni (személyes hangvételű blogról lévén szó), hogy a PC-vel eltöltött utóbbi 18 év során bekövesedett RTS-FPS-RPG és billentyűzet-egér alapú szemléletemet hogyan változtatta meg az XBOX-os játékokkal eltöltött, eddig kb. 1 év.

Akkor hát lássuk, miért is tetszik nekem az XBOX 360:

  1. Először is elég olcsó. Majdnem napra pontosan 1 éve vettem akciósan egy csongrádi boltban egy Arcade kivitelű gépet. Az alapértelmezett arcade játékokon (pl. PacMan) kívül még négy, szerintem jó minőségű teljes játékot is adtak hozzá (pl. Forza Motorsport 2). Ez így összesen nagyjából annyiba került, mint a legutóbbi PC-bővítésemhez csak a processzor és a memória.
  2. A gép használatba vétele nagyon egyszerű. Nem kell telepíteni a rendszert, elég csak összedugdosni a kábeleket, bekapcsolni a gépet, oszt jónapot – már lehet is vele játszani. Nincs szükség arra, hogy egy többé-kevésbé hozzáértő ember segítségét vegyük igénybe a rendszer indításához, mint mondjuk a PC esetén – ráadásul rendszeresen, mert a gyerek havonta leleményesen összevírusozza a gépet, még akkor is, ha van rajta vírusvédelem. Ez számomra mondjuk kevésbé érdekes, ui. dolgoztam már Commodore gépeken, IBM nagygépen, VAX/VMS-en, Solarison, Linuxon, DOS-on, Windowson, azaz sokféle rendszert megismertem legalább annyira, hogy használni tudjam. Az informatika szempontjából laikusok viszont nem akarnak ilyen szintre eljutni, ők egész egyszerűen csak használni akarják a megvásárolt eszközt.
  3. Ha egyszer már elindult a gép, megint csak egyszerű és kézenfekvő a használata. A grafikus felület átlátható, gyorsan tanulható a kezelése. Egy kicsit talán csicsás, de valószínűleg inkább ezt kedvelik az emberek, és nem valami olyasmit, mint például a 90-es évek elején használt VAX/VMS fekete szöveges képernyője zöld betűkkel.
  4. Az XBOX Live-on hasznos, jól csoportosított és összeszedett infókat lehet találni az egyes játékokról. Sokszor a program demóját is le lehet tölteni, és ki lehet azt próbálni.
  5. A kontroller is egy jól kitalált dolog, autóversenyes vagy ugrabugrálós játékokhoz kiválóan lehet használni. A Commodore gépek időszakában az elsődleges irányítóeszköz a joystick volt, majd Amigán találkoztam először az egérrel. A PC-n a kezdeti időkben a billentyűzettel, majd később inkább az egérrel lehetett irányítani a játékokat. A kontroller eddig valahogy kimaradt az életemből, és az XBOX ismertetett meg vele. Persze, tudom, PC-re is lehet kontrollert dugni, de a PC-k világában ez valamiért kevésbé elterjedt.
  6. Számomra van a dolognak egyfajta retró jellege is. Jó érzés volt volt 18 év után ismét TV-n játszani, ráadásul huszonévvel ezelőtt készített játékok mai remake-eivel.
  7. Jó autóversenyes játékokat lehet hozzá venni. PC-n legutóbb talán a Grand Prix Circuit-tel játszottam hosszabb ideig, aztán az XBOX megvételekor a többi játékkal együtt a kezembe nyomták a Forza Motorsport 2-t is, amit persze rögtön ki is próbáltam. Rá kellett jönnöm, hogy egy autóverseny is lehet jó játék, nem csak mondjuk a Crysis, így a konzol a látóköröm szélesítéséhez is hozzájárult :-)
  8. Az se egy utolsó dolog, ha az ember az ágyon elnyúlva, a TV-t nézve tud játszani. A szobám berendezéséből és helykorlátokból következően nálam ez most így működik :-)


Azért vannak olyan dolgok is, amik kevésbé tetszettek:

  1. Az olcsóságot némileg rontotta az a felismerés, hogy az Arcade gép csak memóriakártyával egy félkarú óriás. Az alap memóriakártya 256 MB-os, ennek felét nálam kapásból elfoglalta egy rendszerfrissítés, majd a Forza Motorsport mentése is levett kb. 30 MB-ot. Ezek után az XBOX Live-os játékdemók próbálgatására már sajnos nincs valós lehetőség, így hát muszáj volt venni egy 120 GB-os vinyót, azóta tudom nézegetni a demókat.
  2. Igaz, hogy a hardver olcsó, de a játékok a PC-s programokhoz képest nagyon drágák. Erre megoldás lehet – már ha az ember megveszi a játékokat, és nem szerzi –, ha a magyar konzolos oldalakon akciós ajánlatokat keresünk. Szerencsére szép számmal lehet ilyeneket találni. Néha még a helyi Tescoban is találkozhatunk viszonylag olcsó XBOX-os programokkal.
  3. A kontroller bizonyos típusú játékok irányítására nagyon jól megfelel, de az FPS vagy RTS programokat borzalmas vele használni, főleg ha az ember az egeres irányításhoz szokott hozzá. Lehet, hogy meg lehet szokni, de nekem nem sikerült, pedig próbálkoztam.


Kérdés, hogy pozitívum vagy negatívum, de az XBOX-ot a játékon és esetleg a DVD-nézésen kívül másra nem nagyon lehet használni, míg a PC-t igen. Persze az ember nem vesz zsákbamacskát, amikor bemegy a boltba, hogy megvegyen egy XBOX-ot, ugyanis lehet tudni, hogy ez elsősorban játékgép, nem pedig egy általános célú eszköz.

A leírtak ellenére azért nem fogom elhagyni a PC-t, mint játékplatformot. Mindössze csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a PC vs konzol témában folytatott hitviták ellenére érdemes kipróbálni és használni a másik platformot is – ha van rá lehetőségetek –, higgyétek el, megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://gdev.blog.hu/api/trackback/id/tr262239461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása