Utolsó kommentek

Címkék

Régi újságok - Forráskód

2010.05.09. 10:19 | Kapitány2 | 2 komment

Címkék: újság retró

A mai napon - néhány hónap szünet után - egy nem túl hosszú pályafutást megért lapról szeretnék írni, mégpedig a Forráskód (A programozók lapja) című újságról. Mindössze három számával találkoztam, és legjobb tudomásom szerint nem is jelent meg több.

Ezek a számok az alábbiak voltak:

1995. január, ára: 298 Ft
1995. február, ára: 298 Ft
1995. március/április, ára: 398 Ft

Hát ez nem túl sok... Pedig (tartalom szempontjából mindenképpen) egy ígéretesnek induló kiadvánnyal álltunk szemben. 64, igényes kivitelezésű oldalon érdekes, programozásról szóló cikkek, plusz egy 3.5-es floppyn teljes forráskódok... Túl szép volt ez ahhoz, hogy sokáig tartson. Úgy tűnik, Magyarországon akkoriban sem volt annyi érdeklődő programozó, amennyi el tudott volna "tartani" egy programozóknak szóló lapot, mondjuk ma sincs a piacon túl sok magyar nyelvű programozói lap - legjobb tudomásom szerint egy sincs. Az 1980-as évek második feléhez képest (amikor még a gyerekeknek szóló Süni című újságban is külön Basic programozói rovatot készítettek) eléggé elszomorító a helyzet. Igaz, most majd´ mindenkinek rendelkezésére áll az Internet meg a Google, ha valamilyen szakmai információt akar keresni, de számomra még mindig a papír-forma az igazi :-)

Néhány példa, hogy milyen cikkek is jelentek meg: 387-es koprocesszor, Az eszközfüggetlen bittérkép, Játék assemblyben (Hubert), Assembler iskola, Clipper & Assembler, Ctrl-F9 Pascal iskola stb. Ami leginkább emlékezetes maradt az 1995 februári számból, az a lemezmellékleten található Linux telepítő volt. Ekkor tudtam meg, hogy a Linux mint olyan, egyáltalán létezik. A lemezen lévő felrak.bat indításával egy bizonyos mértékig működő Linuxot telepíthettünk fel DOS-os gépünkre. "Új izgalom tartja lázban a pc szerelmeseit, egy barkács operációs rendszer, ami felveszi a versenyt a gőgös világcégek termékeivel." - kezdődött az írás. A készítők terveik szerint a lemezmellékleten folyamatosan közölték volna a rendszer részeit, de ez - mivel időközben megszűnt a lap - sajnos csak terv maradt.

Így végső soron gazdagabbak lettünk egy érdekes színfolttal a számítástechnikai lapok palettáján, ezen belül három kiadott lapszámmal; viszont szegényebbek lettünk egy ígéretes lehetőséggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://gdev.blog.hu/api/trackback/id/tr891985402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

InTheGajd 2019.10.25. 19:46:55

Hali!

Megvannak az újságok? Ha igen be tudod szkennelni? Lemezmelléklet is esetleg? .:-)

geeraa 2021.03.20. 20:11:54

InTheGajd: ha még nem tetted meg keresd meg a www.retroujsag.com oldalon. :)
süti beállítások módosítása