Utolsó kommentek

Címkék

Mi a mesterséges intelligencia?

2009.05.11. 22:50 | Kapitány2 | Szólj hozzá!

Címkék: ai mi

A mesterséges intelligencia (MI), vagy angolul az artificial intelligence (AI) meghatározása nem egyszerű kérdés. Maga a kifejezés először 1956-ban jelent meg, John McCarthy számítógépes kutató használta az elnevezést a dartmouthi konferencián.

 

A szakirodalomban többféle megközelítéssel találkozhatunk, amelyek messze nem egységesek. Nézzünk meg néhány lehetséges definíciót!

 

Az Oxford számítástechnikai értelmező szótár szerint a mesterséges intelligencia:

 

A számítástudománynak az a területe, amely emberi intelligenciát igénylő feladatokat megoldó számítógépes programok készítésével foglalkozik.

 

A Futó Iván által szerkesztett Mesterséges intelligencia című könyvben több különböző meghatározást is olvashatunk. A megfogalmazás módja attól függ, hogy mely területen dolgozó kutató próbálta meg leírni az MI fogalmát:

 

Haugenland, 1985: Az MI egy izgalmas erőfeszítés a számítógépek gondolkodóvá tételére, értelemmel bíró gépek létrehozására a szó szoros értelmében.

 

Bellman, 1978: Az MI az emberi gondolkodáshoz asszociált tevékenységek, mint a döntéshozatal, problémamegoldás, tanulás automatizálása vizsgálata.

 

Charniak, 1985: Az MI a mentális képességek tanulmányozása számítógépes modellek segítségével.

 

Winston, 1992: Az MI az érzékelést, gondolkodást és cselekvést lehetővé tevő számítások (computation) tanulmányozása.

 

Kurzweil, 1990: Az MI olyan funkciók megvalósítására alkalmas gépek tudománya, mely funkciókhoz intelligenciára van szükség, amennyiben azokat emberek valósítják meg.

 

Rich, 1991: Az MI annak tanulmányozása, hogyan lehet számítógéppel olyan dolgokat tenni, melyeket jelenleg az emberek jobban tudnak.

 

Schalkoff, 1990: Az MI olyan tanulmányterület, amely számítási eljárásokkal próbálja magyarázni és utánozni az intelligens viselkedést.

 

Luger, 1993: Az MI a számítástudomány azon ága, mely az intelligens viselkedés automatizálásával foglalkozik.

 

A magyar Wikipedia az alábbi módon határozza meg az MI-t:

 

Mesterséges intelligenciának (MI vagy AI – az angol Artificial Intelligence-ből) egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligenciát nevezzük. A fogalmat legtöbbször a számítógépekkel társítjuk.

 

A leírtakból látható, hogy nehéz pontos definíciót adni az MI-re, az MI általánosan elfogadott, egyértelmű definíciója mind a mai napig hiányzik. Maga a tudományág sok különböző területet érint, pl. kereső algoritmusok, gépi tanulás, robotika, kétszemélyes játékok, alakfelismerés, beszédfelismerés, intelligens ágensek stb.

 

Hogyan illik ez a bejegyzés a blog témájához? A mai játékok jelentős része használ valamilyen szintű MI-t azért, hogy a program viselkedése minél intelligensebbnek tűnjön. A játékokban használt intelligenciára talán Kurzweil meghatározása illik legjobban, de erről majd egy későbbi postban írok.

 

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gdev.blog.hu/api/trackback/id/tr311116095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: zsír 2009.05.13. 16:27:04

Színtiszta előny (3. rész) [1. rész]  [2. rész]  3. rész Implementáció A cikk eredetijét Eduardo Jimenez publikálta a Pure című játékról a Gamasutra portálon Itt volt az ideje, hogy nekirugaszkodjunk az implementációnak. Előrukkoltunk egy oly…

Trackback: zsír 2009.05.13. 16:26:46

Színtiszta előny (2. rész)[1. rész]  2. rész  [3. rész] Dinamikus Verseny Kiegyensúlyozás A cikk eredetijét Eduardo Jimenez publikálta a Pure című játékról a Gamasutra portálon Kezdetben úgy gondoltuk, hogy a nehézség a képesség-értékek segítség…

Trackback: zsír 2009.05.13. 16:26:01

Színtiszta előny (1. rész)1. rész  [2. rész] [3. rész] Feljavított mesterséges intelligencia versenyjátékokhoz A cikk eredetijét Eduardo Jimenez publikálta a Pure című játékról a Gamasutra portálon Ez a cikk egy alternatív gumiszalag módszert mu…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása