Utolsó kommentek

Címkék

Régi újságok – Amiga Guru

2010.09.04. 10:25 | Kapitány2 | 6 komment

Címkék: újság retró amiga

A mai napon egy olyan újságról szeretnék megemlékezni, amely közvetlenül kötődik a játékokhoz, ez pedig a szép emlékű Amiga Guru. A Guru, mint újság még ma is létezik, persze már rég nem Amigával foglalkozik. Az ős-Guru még valamikor 1992-ben indult útjára, eredetileg többféle géptípusra készült játékokkal foglalkoztak benne. Aztán ahogy változtak az idők, a PC, mint játékplatform előretört, az Amiga pedig minden téren háttérbe szorult, a Guru szerkesztőségénél változtatásról döntöttek. Erről így nyilatkoztak az Amiga Guru 95/5-6-os számának intrójában:

Sziasztok!

Elég nagy fordulatot vett a világ a GURU körül, gondolom, ezt Ti is észrevettétek. Úgy határozunk, hogy a GURU ezentúl kizárólag Amigás újság lesz. Sokan megkérdőjelezhetik ezt az elhatározást, mi úgy éreztük, hogy a rengeteg PC-s lap között talán kéne csinálni egy kizárólag Amigával foglalkozó újságot. Mint látjátok, terveink valóra váltak, és kezetekben tarthatjátok az első számot.

Gyakorlatilag a lap belső elrendezése nem sokat változott, hisz az első fertály továbbra is a játékoké, míg a hátsó a komoly dolgoké. A már megszokott egyéb rovatokat (külvilág, demologia, levelezés) nem hagytuk el, már csak azért sem, mert Brazil igen dühös lett volna.

Ennek ellenére nem 100% Amiga az újság, hisz a már megszokott 3 oldal Atari marad a GURU-ban, nem hisszük, hogy ez a 3 oldal zavarna bárkit is, már csak azért sem, mert legalább az Atarisok szíve helyett is egy Motorola processzor dolgozik.

A mostanában tapasztalható áremelések, még ha áttételesen is, de érintették volna a GURU-t, így úgy határoztunk, hogy egy kicsit megnyirbáljuk az oldalszámát az újságnak, de nem emeljük az árát. Ha belegondoltok, a mostani 60 oldal Amiga azért így is több lesz, mint eddig.

Reméljük, ezek után már semmilyen „harc” nem lesz lapjainkon, végre csak egy géptípus olvasóinak készítjük a lapot.

Azoknak az olvasóinkban, kik a GURU PC-s rovatait is olvasták, tudjuk ajánlani a PC GURU-t, melyben (reményeink szerint) folytatni fogjuk az abbamaradt sorozatokat.

Ha kedvetek van, akkor gyertek velünk táborozni Nagyvisnyóra, ott kifejthetitek véleményeiteket személyesen is.

Jó szórakozást kívánunk az első színtiszta Amigás GURU-hoz.

GURU Team


1995-ben meg is jelent 6 szám, 1996-ban aztán takarékossági okokból összement egy kicsit az újság mérete, majd 3 kicsi szám után meg is szűnt az amigás Guru (legalábbis én nem találtam többet). A szerkesztőség megjegyzéseiből úgy tűnt, hogy az emberek egész egyszerűen nem vették a lapot. Ez szomorú, mert egyébként szórakoztató, érdekes újság volt. Az Amiga viszont ekkorra gyakorlatilag eltűnt a piacról, így a megmaradt néhány rajongóból a Guru (sem) tudott megélni.

A fotókon látható újságokhoz egyébként úgy jutottam hozzá, hogy egyszer még a 90-es években a Guru szerkesztősége elköltözött akkori helyéről, és az évek során felhalmozódott régi számoktól meg akartak szabadulni. Ezért hirdettek egy akciót, hogy összesen 1000 Ft-ért el lehet vinni az addig megjelent összes számból 1-1 példányt. El is mentem hozzájuk hátizsákkal meg sporttáskával felszerelkezve, és egy dohos pincében felpakoltam egy halom újságot, többek között az Amiga Gurukat is, amolyan „majd jó lesz valamire” alapon. Az ezekről készült fotókat láthatjátok az írás végén.

A Guru történetéről itt találhattok némi infót:
http://hu.wikipedia.org/wiki/PC_Guru

Az Amiga Guru megjelent számait egy jótét lélek beszkennelte, ezt itt lehet megtekinteni:
http://amigos.amiga.hu/balage/aguru_main.html


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gdev.blog.hu/api/trackback/id/tr532270512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HomeGnome 2010.09.06. 04:55:08

A Guru első számai mind megvoltak, de erről a későbbi Amigás vonalról nem is tudtam. Beleolvasgattam a beszkennelt verzióba (jó a link, letöltöm mind :)), van néhány PC-s vonalról is ismerős játék, de többnyire számomra "újdonság" van benne.. Szeretem olvasgatni ezeket a régi újságokat, még ha annak idején nem is voltak meg nekem, de akkor is valahogy elfog a nosztalgia.. :)

HomeGnome 2010.09.06. 04:58:17

A Guru első számai mind megvoltak, de erről a későbbi Amigás vonalról nem is tudtam. Beleolvasgattam a beszkennelt verzióba (jó a link, letöltöm mind :)), van néhány PC-s vonalról is ismerős játék, de többnyire számomra "újdonság" van benne.. Szeretem olvasgatni ezeket a régi újságokat, még ha annak idején nem is voltak meg nekem, de akkor is valahogy elfog a nosztalgia.. :)

HomeGnome 2010.09.06. 05:04:41

Újfent elnézést a duplaposztért, de tutira rossz ez a blogmotor! (Vagy én vagyok ritka béna..) A posztot elküldtem, de nem jelent meg, a böngészőt bezártam, újraindítottam, oldal újra betöltöttem, de még mindig semmi. Szerencsére kommentelés előtt mindig reflexből mentek a vágólapra, elküldtem hát újra, láthatóan 3 perccel később, erre duplaposzt.. Irgumburgum.. :)

Kapitány2 · http://gdev.blog.hu/ 2010.09.06. 08:22:55

Semmi gond, én már jártam úgy is, hogy nyomtalanul elnyelte a kommentemet, tegnap pedig a blogbejegyzést nem tudtam elmenteni, csak sokadik próbálkozásra.

geeraa 2012.05.11. 16:27:54

Ha már régi újság akkor ajánlom ezt az oldalt:

retroujsag.atw.hu

Aki tud segíthet gyűjteni. Jó lenne minél többet összeszedni :)

gulasoft 2012.06.11. 17:39:19

Ha amiga infó, kell, akkor tele-work.hu.
Újságok, doksik, minden amit össze tudtam szedni, az ment a scannerbe.
süti beállítások módosítása